Vaarwel Hugo
6-12-1931 ⚘ 9-4-2020

Hugo De Backer had ontelbaar veel talenten en was een buitengewoon actief bestuurslid. Zijn cultureel en religieus leven beschrijven zou een dik boek vullen. Geboren in Welle, Vlaams-Brabant, bracht de liefde hem naar de West-Vlaamse Leiestreek in Deerlijk. Hij huwde in 1980 met Jeannine Scherpereel een Deerlijkse onderwijzeres en actief bestuurslid van het Davidsfonds. Hugo was zo'n goede leraar in het middelbaar onderwijs dat zijn studenten hem veertig jaar later nog kwamen bezoeken in het WZC.

Hugo was in de Leiestreek de man van het woord en de muziek. Hugo speelde toneel en werd zelfs voorzitter bij toneelgroep Die Ghesellen. Hij gaf redevoeringen met het gemak van een pleitende advocaat. Hij "speelde" met het woord mogen wij zonder overdrijving zeggen.

Nu iets over zijn muzikale talenten. Hij bespeelde alle soorten orgels, accordeons en piano's. Bij de restauratie van het orgel in de Sint-Columbakerk was hij elke week present en gaf aan de toevallige kerkbezoekers alle uitleg, niet alleen over de werking maar ook over de geschiedenis. Hij verraste eens zijn vrouw Jeannine thuis met een grote orgelpijp waarvan de klank niet meer optimaal was.

Hij stond aan de wieg van onze jaarlijkse zangavonden waar hij de vleugelpiano van De Clercq deed weerklinken. Als nonkel Hugo deed hij met zijn trekzak de kleuters jarenlang zingen voor hun grootouders.

Hij was ook de grondlegger van het boek Woorden worden klanken. Ons Partiturenboek van liederen op gedichten van René De Clercq is nu in 2019 een kanjer met 900 pagina's.

Hugo genoot van klassieke muziek. Hij was jarenlang lid van het Comité Festival van Vlaanderen dat jaarlijks in Deerlijk een klassiek concert organiseert.

Al deze activiteiten bezorgden hem op 21 februari 2020 de trofee van verdienste van de Cultuurraad van Deerlijk. Hugo overleed na een slepende ziekte op Witte Donderdag 9 april 2020. Wij kunnen alleen nog prevelen, zeggen, roepen, schreeuwen: BEDANKT HUGO! … HARTELIJK DANK!

Ons medeleven gaat ook naar zijn vrouw Jeannine, haar niet aflatende steun en sterkte in al wat hij verwezenlijkt heeft.